Personel Yükseltici Platformlar ile ilgili makale serimize Makaslı ve Eklemli Platformlardan sonra Teleskopik Platformlarla devam edeceğiz. Teleskopik Platformları daha detaylı inceleyerek, markalar arasında farklılık gösteren model isimlendirme mantığı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

MODEL İSİMLENDİRME

Teleskopik platformlar; ana gövde ile sepet arasında iç içe geçmiş ve teleskopik olarak uzayabilen düz bomlar bulunan, yüksek yatay erişime sahip, makaslı platformlara göre daha küçük çalışma alanı ve daha düşük yük kapasitesine sahip, enerji kaynağı genellikle yakıtla çalışan bir motor olduğu için sınıflara ayrılmayan ürünlerdir. İstisnai olarak Akülü ve Çift Enerjili modelleri de bulunmaktadır. Eklemli Platformlar ile beraber “Bomlu Platformlar” olarak da sınıflandırılmaktadır. Birçoğunda sepetle bom arasında bulunan, operatörün erişim kabiliyetini artıran “Jib Bom” bulunmaktadır. Teleskopik platformlar çalışma yüksekliklerine göre çeşitli modellerde karşımıza çıkıyor. Üretici firmalar arasında farklılık gösteren model isimlendirmede genellikle harf ve rakamların kullanıldığını belirtmiştik. Harflerin neredeyse tüm üreticiler için aynı mantıkta kullanıldığını ancak metrik ya da feet/inch birimlerini kullanan üreticiler arasında rakamların değişik mantıkla kullanıldığını söyleyebiliriz.

Aşağıda başlıca yabancı üretici firmaların, Teleskopik Platformların isimlendirilmesinde kullandıkları harfleri ve anlamlarını görüyoruz. Bu markaların haricinde diğer markaların da hemen hemen aynı harfleri kullandıklarını belirtebiliriz.

Rakamlara geçerken, Haulotte gibi Avrupa menşeili firmaların metrik ölçü birimini; JLG, Genie, Skyjack ve Snorkel gibi markaların ise İngiliz ölçü birimlerini kullandığını yineleyelim. feet ve inch birimlerinin metrik olarak karşılıkları ise:

1 feet = 30,48 cm                         1 inch = 2,54 cm                           1 feet = 12 inch

Peki kullanılan rakamlar neyi ifade ediyor? Metrik ölçüleri kullanan Haulotte gibi markalar, sadece makinenin çalışma yüksekliğini; İngiliz ölçülerini kullanan JLG, Genie, Skyjack ve Snorkel gibi markalar ise makinenin platform yüksekliğini ifade etmek için rakamlara başvuruyor.

Bu noktada platform yüksekliği ve çalışma yüksekliği terimlerini tekrar hatırlatalım. Platform yüksekliği; herhangi bir platformu maksimum yüksekliğe çıkardığımızda, sepet üzerindeki operatörün ayağıyla bastığı yerin yani sepet tabanının yerden yüksekliğidir. Çalışma yüksekliği ise; yine maksimum yüksekliğe çıkarılan bir platform üzerindeki operatörün ellerini havaya kaldırdığı anda elleriyle dokunabileceği en yüksek noktanın yerden yüksekliğidir. Normal bir insan boyu ele alındığında çalışma yüksekliği ile platform yüksekliği arasındaki fark 2 m’dir.

Çalışma Yüksekliği – Platform Yüksekliği = 2 m

ÖRNEKLER

Bahsi geçen 5 marka için örneklemeler yaparak mantığı daha iyi anlamaya çalışalım. Örnekte belirtilmemiş olan diğer markaların da benzer isimlendirme mantığıyla hareket ettiğini söyleyebiliriz.

 

 

 

 

Artık herhangi bir markanın Teleskopik Platform modelinde kullanılan rakam ve harflerin ne anlama geldiğini daha iyi biliyoruz. Sadece model adına bakarak makine ile ilgili az da olsa fikir sahibi olabiliriz. En önemli özellik olan çalışma yüksekliğini ve ayrıca enerji tipini (akülü ya da dizel) ayırt edebiliriz.

Önümüzdeki yazımızda Teleskopik Platformlarda kullanılan ana parçalara ve makinelerin kullanım alanlarına değineceğiz.

Yükselmek, ileriye gitmektir.

Faik Tekin