• info@gurmakistif.com
  • 0 224 441 95 50
  • Bursa - İstanbul - İzmir
  • Facebook

  • Instagram

  •  

                   FORKLIFTLER

     

    AKÜLÜ FORKLIFTLER

    Akülü Forkliftler; temel güç kaynağının akü olduğu, yürüyüş ve kaldırmanın elektrik motorları ile yapıldığı forkliftlerdir. Kullanılan aküler genelde büyük traksiyoner tipte olup volt ve amper değerleri yüksektir. Bu tip forkliftlere Elektrikli Forkliftler de denir. Forkliftlerin kaldırma tonajlarına göre akü ve amper değerleri yükselmekte veya alçalmaktadır. Akülü forkliftleri dizel forkliftlerden ayıran temel özellik sessiz çalışmalarıdır. Dizel forkliftler içten yanmalı motorlarla güç ürettiği için gürültülü çalışır ve egzoz dumanı mevcuttur. Bu sebeplerle İç mekan kullanımlarında dizel forkliftlerin kullanılması iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun bulunmayıp son zamanlarda yerini akülü forkliftlere bırakmıştır. Akülü forkliftler elektronik kart ve devre sistemlerine sahip ürünlerdir. Genel manada dışarıda   sürekli yağmur veya kar altında çalışması uygun değildir. Dış mekanlarda daha çok dizel forklift, iç mekanlarda daha çok akülü forklift çalıştırılması tercih edilmektedir.

    Akülü forkliftler ortalama 5-6 saat çalıştıktan sonra aküsünün tekrar şarj edilmesi gerekmektedir. Akü ile şebeke arasında şarjı sağlayan dışarıdan harici redresörleri bulunmaktadır. Şarj edilebilmesi için firmadaki şebekenin trifaze sanayi elektriği olması gerekmektedir. Akülü forkliftlerin şarj esnasında sarf ettiği elektrik tüketim maliyetini, dizel forkliftlerin yakıt maliyeti ile kıyasladığımız zaman ortalama olarak 3 kat daha ucuz olduğu hesaplanmaktadır. Firmalar son yıllarda bu tasarrufu fark etmiş ve makine parklarında daha fazla akülü forkliftleri tercih etmektedirler. Genel manada yanlış bilinen bir konu ise akülü ve dizel forkliftlerin güçleridir.  3 ton taşıma kapasiteli dizel forklift de akülü forklift de bu yükü rahatlıkla kaldırabilmektedir. Forkliftin akülü olması makinanın gücünde negatif bir olgu değildir.

    Son yıllarda dünyada dizel forklift pazarı daralmış ve daha çok akülü forkliftler tercih edilmeye başlanmıştır. Bunun başlıca sebepleri yakıt tasarrufu ve gürültüsüz çalışmasıdır. Akülü forkliftler özellikle gıda, ilaç, kimya, tekstil gibi sektörlerde zorunlu tercih olarak görülmektedir. Türkiye pazarı da dünya pazarına paralel olarak akülü forkliflerin satış adetlerinin artmasına şahit olmaktadır. Akülü forkliftlerin akülerinin bir kullanım ömrü söz konusudur. Aküler belirli bir şarj -deşarj adetinden sonra değişmesi gerekmektedir. Bu da 1 vardiya çalışan işletme için ortalama 5 yılı bulmaktadır. İşletmelerin bir vardiyadan fazla çalışması halinde yedek akü bulundurması gerekmektedir. Bu sayede 24 saat içerisinde istedikleri vardiya sayısı kadar forkliftlerini kullanabilmektedirler. Akü verimleri ve ömürleri akülerin bakımı ile doğru orantılıdır. Akü sularının düzenli olarak tamamlanması, şarj deşarj sürelerine uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde toplam kullanım ömrünün belirli bir süresinde akünün çalışma verimliliğinin düştüğü görülmektedir. Akülü forkliftlerin aküleri genelde kurşun asit bazlıdır. Son yıllarda lityum akü teknolojisi geliştirilmiş ve akülerin ömrü daha uzun sürelere çekilmiştir. İlk satın alma maliyeti lityum akü teknolojisine sahip forkliftlerde çok daha fazla olduğundan henüz çok yaygın değildir.

    Akülü forkliftlerin bakım maliyetleri dizel forkliftlere göre daha uygundur. Dizel forklfitlerdeki motor yağ değişimi, motor ve yakıt filtre değişimi gibi maliyetler akülü forkliftlerde bulunmamaktadır.