Platform Sektörüne Giriş adlı ilk yazımızın ardından bir önceki yazımızda en çok kullanılan platform sınıfı olan Makaslı Platformları incelemiş, bazı markaların model isimlendirme mantığı hakkında bilgiler vermeye çalışmıştık. Makaslı Platformlarla ilgili ikinci serimizde makinelerin genellikle hangi alanlarda kullanıldığına ve ana parçalarına değineceğiz.
KULLANIM ALANLARI
Daha önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi; adını hidrolik pompa tahriğiyle dikey olarak yükselip alçalabilen makas mekanizmasından alan Makaslı Platformlar, diğer ürün gruplarına göre daha geniş platform çalışma alanına ve daha fazla yük kapasitesine sahip, enerji kaynağına göre akülü, dizel ya da çekilebilir olarak sınıflara ayrılan ürünlerdir.
Makaslı platformların çoğunlukla tercih edilme sebepleri olarak; dikey bir şekilde yükselmesi, kullanım kolaylığı, daha geniş bir platforma sahip olması, hafif ağırlıkları ve fiyat avantajını sayabiliriz. Ülkemizde satışı yapılan platformların %60’dan fazlasını Makaslı Platformların oluşturduğunu, bu oranın kiralık makinelerde %70’in üzerine çıktığını görüyoruz. Hem satılan hem de kiralık Makaslı Platformların %85’inin Akülü Makaslı Platformlar olduğunu söyleyebiliriz.
Duman ve ses açısından Dizel Makaslı Platformlar dış mekanlarda tercih edilmektedir. Ayrıca dizel motoru ve uygun tekerlek yapısı sayesinde engebeli arazilerde çalışmaya uygun platform tipleridir. Genellikle düz zeminlerde ve iç mekanlarda kullanılan Akülü Makaslı Platformların arazide çalışmaya uygun tipleri de bulunmaktadır. Çekilebilir Makaslı Platformlar ise sadece düz zemin ve iç mekanlar için idealdir.
Akülü Makaslı Platformlar için Bazı Uygulamalar
- Bina bakım & onarım işleri
- Stok ve depo yönetimi çalışmaları
- Kapalı alanlardaki fabrika ve makine bakım işleri
- AVM temizlik & bakım işleri
- İşaret / pano ve levhaların asılması
- Elektriksel kurulum, bakım ve onarım işleri
- Asma tavan, yangın söndürme sistemleri kurulumu ve bakım işleri
- Havaalanı terminali temizlik işleri
- Tesis yönetim firmaları için bakım & onarım işleri
- Yiyecek üretim tesisleri için bakım & onarım işleri
Dizel Makaslı Platformlar için Bazı Uygulamalar
- Bina dışı bakım & onarım işleri
- Genel yapı & inşaat işleri
- Çatı örme ve cephe kaplama işlemleri, onarım & yenileme işleri
- Isıtma & havalandırma işleri
- Elektriksel tesisat & boyama işleri
- Otoyol işaret ve yön levhaları işleri
ANA PARÇALAR
Alt (Yer) Kumanda Kutusu : Makinenin hangi kumandadan kontrol edileceğini belirleyen kontak anahtarı, akülerin şarj seviyesini ve ayrıca hata kodlarını gösteren gösterge, yürüyüş fonksiyonu dışında makinenin diğer fonksiyonlarını gerçekleştiren sviç ya da butonlar, makinedeki güvenlik sistemleriyle ilgili uyarı ışıkları, acil durum ya da bir başka ifadeyle ana mantar butonu, acil durum indirme sistemi gibi akşamların bulunduğu şasi üzerindeki kontrol kutusudur. Farklı marka ya da modellerde bazı aksamlar kumanda kutusu üzerinde değil, ancak şasi üzerinde başka bir kısımda yer alabilir.
Üst Kumanda Kutusu : Yürüyüş dahil makinedeki tüm fonksiyonların gerçekleştirilebileceği, acil durum/ana mantar butonu, tüm uyarı ışıkları, sviç ya da butonların bulunduğu platform üzerindeki kontrol kutusudur. Fonksiyonlar genellikle bir joyistik ile gerçekleştirilir.
Akü Bölmesi : Akülü Makaslı Platformlarda bulunan bölmedir. Kimi markalarda makinenin arka kısmında olabileceği gibi bazı markalarda yan kısımlarda yer almaktadır. Akülerin ağırlıkları dolayısıyla makinenin denge sisteminin önemli bir parçası olduğunu söyleyebiliriz.
Motor Bölmesi : Dizel Makaslı Platformlarda bulunan bölmedir. Genellikle makinenin yan kısımlarında yer alır. Motor ile ilgili tüm aksamlara bu bölmeden erişilebilir.
Yürüyüş Motoru : Yürüyüş tekerleklerinin bulunduğu kısımda yer alan ve makinenin yürüyüş yapmasını sağlayan motorlardır. Bazı dizel makineler 4 teker yürüyüş sistemine sahiptir.
Hidrolik Sistem : Hidrolik tank, motor, pompa, valf grubu ve hidrolik silindirin oluşturduğu sistemdir. Platformun kaldırma indirme fonksiyonları bu sistem sayesinde sağlanır. Herhangi bir hortum patlaması sonucunda platformun aniden alçalmasını engellemek için emniyet valfleri kullanılır.
Çukur Koruma Sistemi : Makaslı Platform yükseltilmeye başlandığında devreye giren, şasinin her iki yanında da bulunan, devreye girdiğinde makinenin yerden yükseklik seviyesini azaltarak denge sisteminin bir parçasını oluşturan aksamdır.
Denge Ayakları : Dizel ve Çekilebilir Makaslı Platformların çoğunda yer alan, makinenin dört köşesinde de bulunan ve dengede kalmasını sağlayan ayaklardır. Bazı makinelerde kumanda edilerek aktif olurken bazılarında manüel olarak kurulur. Kimi makineler tek tuşla kendini otomatik dengeye alabilme özelliğine sahiptir.
Emniyet Sensörleri : Makinenin maksimum yük kapasitesinin aşılması durumunda devreye giren ve kaldırma işlemini engelleyerek operatöre sesli ve görsel uyarı veren aşırı yük sensörü, makinenin maksimum eğim sınırının aşılması durumunda devreye giren ve hareketleri engelleyerek operatöre sesli ve görsel uyarı veren eğim (tilt) sensörü, makinenin belli bir yüksekliğe kaldırıldıktan sonra sürüş hızını otomatik olarak düşüren emniyet svici (3 m svici), denge ayaklarının durumunu gösteren sensörler gibi emniyet ile alakalı sensörlerdir.
Platform Uzatma : Platformun bir tarafı ya da her iki tarafından uzayan bölmedir. Bu şekilde daha fazla çalışma alanı ve daha iyi erişim kabiliyeti sağlar. Uzatılan kısmın yük kaldırma kapasitesi bazı modellerde makinenin normal kapasitesinin altında olabilir. Bu nedenle makine üzerindeki uyarı etiketlerine ve kılavuzuna mutlaka bakılması gerekir.
Platform Korkulukları : Platform kenarlarında bulunan korkuluklar bazı modellerde katlanma özelliğine sahiptir. Bu şekilde düşük yükseklikli kapı geçişlerinden geçebilme avantajı sağlar.
Tekerlekler : Makaslı Platformlarda kullanılan 3 farklı lastik tipi bulunmaktadır: Havalı, Dolgulu ve Solid (sert). Havalı lastikler fiyat açısından avantaj sağlarken patlama riski dezavantajı bulunmaktadır. Dolgulu lastiklerin avantajı olarak patlama olmamasını, dezavantajı olarak ise daha ağır ve pahalı olmasını söyleyebiliriz. Akülü Makaslı Platformlarda sıklıkla kullanılan solid lastiklerin iz yapmayan özelliğinde olması iç mekan kullanımları için idealdir, ancak sadece düz zeminlerde çalışabilmesini dezavantaj olarak belirtebiliriz.
Önümüzdeki yazımızda Eklemli Platformlara giriş yapıp model isimlendirme mantığına değineceğiz.
Yükselmek, ileriye gitmektir.
Faik Tekin